Påsk och vår sista vecka här

Cyklar i stilla takt genom stan. Varit på Apoteket. Far nu gatan fram och det är massor av bilar. Polisen som ligger bakom mig tutar flera gånger vid ett rödljus och jag blir lite skraj men det visar sig att jag bara tappat mitt sadeltäcke, jisses! Trodde jag gjort mig skyldig till nåt värre. De ser ju så bestämda ut jämnt.
Säger -gracias! flera gånger sen far jag vidare, förbi torget mot andra hamnen o jag hör vagt -Annica… ser en man i ögonvrån som cyklar upp mot mig och frågar igen -är det du som är Annica? Jag blir så himla ställd det visar sig att det är Knut-Erik! Mannen vars blogg jag följer. Han som har förmågan att göra en historia levande med sina ord.

Hans blogg ligger under bloggvänner ☝?Längst upp☝?

vi cyklade en bit till mot köpcentret där jag även fick hälsa på hand fru och en väninna, trevligt. Sån surrealistisk känsla och inte tog jag någon bild heller, attans!

Nu är det ju påsk och den heliga eller stilla veckan som de kallar den här nere.
Denna veckan har de olika berättelser om Jesus genom olika processioner genom staden. De har sin bakgrund från medeltiden.
Vagnarna med olika Jesusstatyer, änglar och jungfru Maria är gamla och väldigt tunga. Att bära dem ska symbolisera Jesu lidande och smärta. Kåporna de bär ska visa sorg och de tar av dem vid Jesu uppståndelse.

6658037
7826062
9163964

Halv åtta står det att pressisionen ska börja idag. Efter middagen så börjar jag kolla så det finns batterier i kameran och lägga ner det jag behöver i min ryggsäck. Cyklar den nu välkända vägen till stan. Förbi affärer som är öppna och upplysta, siestan är över och det är nu mer rörelse på stan. Ser tjejer stå och prova läppstift framför en spegel i en parfymeria och damer som sitter och provar skor. Caféerna är fulla av människor som fikar och umgås. Kör förbi en polisstation och hälsar på chefen på bensinmacken. Försöker berätta att jag ska till torget och vid kyrkan och titta på prossesionen. Vi frågar varandra hur vi mår och båda svarar muy bueno! Mycket bra….
Vid kyrkan ser jag massor med folk som är finklädda. De verkar samlas för att gå in i kyrkan men jag ser inget tåg.

När jag låst min cykel vid det stora trädet och fått fram kameran så hör jag dova trumslag så jag går ditåt och följer ljudet och då ser jag dem… en väldigt märklig syn möter mig och hjärtat slår lite extra. Där är de, finklädda i olika färger med sina långa strutar upp mot himlen. Tänker ju osökt på klu klux klan men det finns ju inte en stavelse eller likhet där.

7398651
8082829

Sen börjar trummorna och den vemodiga musiken. De går sakta sakta och lite vaggande framåt och jag ser new Orleans’ och nån gammal bondfilm framför mig.

Det går en dam bakom och gråter, hon torkar sina tårar med en näsduk.

6721801
7189894

När jag kom hem förstorade jag några av bilderna och då fick jag upp denna, kolla blicken! De är ju lite hemliga där i sina huvor.

Luften är tung av rökelse men jag gillar ju den doften.
Såg några stå där och fumlar innan de fick igång den och det såg lite roligt ut för det var inte helt lätt med de stora huvhattarna.

5426762
5507256
7650724

Gick med dem längs gatorna som kantades av människor och en del turister, det syns så väl vilka det är, det är vi som har shorts och är lite bruna och står och fotograferar mycket. Var tvungen att ta en selfie med mig och några av de blå männen, kändes där och då som enda gången jag får vara med om denna upplevelse.

6917323
7174651
4254981
7066918

Längs vägen i olika prång var det statyer med Maria och massor av ljus som de stannade vid och då sjöngs det och applåderades. Kan önska att jag förstod mer vad det igentligen var jag fick bevittna denna varma annorlunda onsdag.

8241047

 

När jag cyklade hemmåt igen hade jag med mig ett vemod från känslan upplevelsen gav mig men oxå för att nu är det inte många dagar till jag ska cykla här, ialafall inte denna gången.
Men som jag brukar tänka så väntar så himla mycket fint hemma.


Mannen sitter nu och kollar lite resväg hemmåt och läser i tidningen om protesterna som är utanför Barcelona och det finns en viss oro i mig. Bilar står stilla och ligister måste jag väl kalla dem skär sönder däcken på långtradare.

Var rädda om varandra därute och en riktigt glad påsk?

10 kommentarer

 1. Knut-Erik

  Jag glömde ju skriva hur roligt jag tyckte det var att vi träffades i stan! Det var verkligen skoj! Välkomna förbi Bellavista på liten kaffepaus på väg till eller från stan!

  Svara
 2. Knut-Erik

  Tack för fina bilder, videor och en härlig berättelse. Visst blir man berörd av stämningen på något sätt. Det var fantastiskt att se alla de här märkliga kläderna med huvorna som ju var i de mest fantastiska färger! Vi kör hemåt på tisdag men börjar med bara 16 mil upp till Santa Pola där vi stannar ett par dag, sedan blir det några dagar eller kanske en vecka i Peniscola, troligen på Eden. Vi kommer att övernatta någonstans i krokarna av Barcelona men oroligheterna där behöver vi överväga när det gäller vägval och boplats. Sedan stannar vi i Avignon, Beuone, Colmar och så småningom på ett jättestort husbilsställe, Palowskis Reise Mobil Zentrum, i Tyskland, i Bielefeld. Sedan blir det Burg på Fehrman för att handla lite innan Puttgarden. Vi räknar med att vara hemma i slutet av april.

  Svara
  • Annica admin husbilsblogg.se

   Hjärtligt tack ??
   Vad kul att få veta er resväg.. vår är nog inte helt färdigplanerad och klar än. Men jag litar på att vi kommer hem ialafall. Vi åker oxå på tisdag och har lovat barnbarnen att vara hemma till den 20 april. Kör försiktigt om vi inte skulle ses mer denna gången

   Svara
 3. Åsa Forsman

  Underbar blogg som alltid och nu har du verkligen fått till gestaltningen! Jag är där, så levande. Tack. Kanske påverkas extra starktav att jag känner igen mig i båtrondellen, träder du parkerar cykeln, torget, gatorna osv. Så himla mysigt och vad härligt att du är så hemma o fri där nu! Ha en bra hemresa nu så ses vi snart! Kram?

  Svara
  • Annica admin husbilsblogg.se

   Tack tack och bock och nig och glad är jag?? Ja du känner ju igen dig. Jag är väldigt glad att jag känner mig både trygg och hemmavan här nu, härlig känsla! Inte alls nervös eller har nån tillstymmelse till hjärtklappning???

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *